پایگاه اطلاع رسانی آیت الله ابراهیم امینی قدس سره

نظريه‌­ي شهيد مطهري درباره­‌ي روحانيت

نظریه‌­ی شهید مطهری درباره­‌ی روحانیت

نظر ایشان را در رابطه با روحانیت به‌طور اجمال در امور زیر می‌توان خلاصه کرد:

1 ـ شارع مقدس اسلام در زمان غیبت صغری امت اسلام را بدون نگهبان و سرپرست و زعیم رها نکرده، چون چنین کاری با لطف و حکمت خداوند حکیم و لطیف سازگار نیست.

2 ـ بر طبق احادیث فراوان و صحیح و تأییدات عقل و سیره‌ی عقلا، انجام چنین مسئولیت سنگین و حساسی جز از طریق علمای اسلام‌شناس و آگاه و دیندار و متعهد ساخته نیست.

3 ـ مسئولیت علما و فقها در رساله‌نویسی و تدریس فقه و اصول، اداره‌ی حوزه‏‌های علمیه و پرورش روحانی برای امامت مساجد و سخنرانی و منبر و مسئله‏‌گویی، خلاصه نمی‏شود، بلکه همه‌ی امور مربوط به دین حتی پرورش نیروهای لازم جهت انجام وظیفه در نهادهای اسلامی مانند دستگاه قضایی آموزش و پرورش، دانشگاه، صدا و سیما و سایر ارگان‌های فرهنگی از وظایف روحانیت می‏باشد.

4 ـ شارع مقدس اسلام که این همه مسئولیت را بر عهده‌ی روحانیت نهاده و می‏دانسته که انجام این مسئولیت‏های گسترده و سنگین نیاز به بودجه دارد، از تشریع بودجه‌ی لازم نیز غافل نبوده است. تشریع وجوب پرداخت خمس غنائم، پنج یک سود مکاسب پس از کسر هزینه‏‌ها، پنج یک از درآمد استخراج انواع معادن، پس از کسر، هزینه‌‏ها را می‏توان از جمله منابع مالی روحانیت به شمار آورد. منابع مذکور بودجه قابل توجهی است که نه‌تنها نیازهای روحانیت در همه‌ی شرایط را تأمین می‌کند، بلکه می‏تواند در کارهای خیر دیگر نیز از آنها بهره بگیرد.

5 ـ بنابراین شارع مقدس اسلام آنچه در این رابطه لازم بوده با بهترین وجه انجام داده و کوتاهی نکرده است. بقیه‌‏اش بر عهده‌ی روحانیت نهاده شده است. در این رابطه شهید مطهری انجام دو مهم را بر روحانیت ضروری می‏دانست:

اول: با توجّه به مسئولیت‏های مهمی که از جانب شارع مقدس اسلام بر عهده‌ی روحانیت نهاده شده، باید قبل از هر چیز تشکیلات لازم را در داخل خودش به‌وجود آورد. چون بدون برنامه‌ریزی دقیق و حساب‌شده کار درستی انجام نمی‌گیرد. چنان‌که در کارهای اجتماعی همه‌ی ما شاهد آن هستیم نظم امور و تقسیم کارها و مسئولیت‏ها یکی از توصیه‏‌های مؤکد شارع مقدس اسلام می‏باشد. باید ریز مسئولیت‏هایی را که بر عهده‌‏اش نهاده شده و راهکارهای وصول بدان‌ها را با بحث و گفتگوی اجتماعی و مشاوره با کارشناسان مورد اعتماد و مقدار بودجه‌ی لازم را به‌طور دقیق روشن کند.

دوم: گرچه شارع مقدس اسلام برای تبلیغ و ترویج دین و پاسداری از کیان اسلام و ارزش‌های آن بودجه‌ی لازم را پیش‌بینی و تشریع نموده، از طریق وجوب خمس غنائم، و انفال و معادن، ولی طریق وصول آن را بر عهده‌ی خود روحانیت نهاده است. امّا نه بدین‌صورت که به روحانیت بگوید هر یک از شما وظیفه‏‌اش را انجام دهد و مزدش را از طریق سهم امام خودش از مردم بگیرد. اینکه هرج و مرج و بی‌انضباطی است که شارع مقدس اسلام هرگز بدان راضی نیست. و نه بدین‌صورت که از دولت بخواهد که بودجه‌ی مذکور را از طریق قانون از مردم بگیرد و در اختیار او قرار دهد که این با استقلال روحانیت سازگار نیست.

بنابراین خود روحانیت باید با بحث و گفتگو و مشاوره با کارشناسان اقتصادی، بهترین و عملی‏ترین راه‌های دریافت این منبع غنی مالی را بیابد و بدان عمل کند. آیا به‌عنوان مالیات، و با کمک دولت و الزام قانونی حق خود را از دولت بگیرد یا از طریق الزام شرعی و پرداخت عاطفی و مردمی؟